Proeverij 24-11-'14 Gall&Gall

Op een doordeweekse dag (maandag) kreeg ik de mogelijkheid om een proeverij bij te wonen welke georganiseerd werd door de Gall&Gall Appingedam. De proeverij had als thema, Individuele Bottelaars en er werd gezegd dat hetgeen we te proeven kregen van een behoorlijk niveau was. Na binnenkomst was het gezellig druk, denk een man of 30. En er waren veel bekenden vauit onze whiskysociteit "Whisky&Wad". Dus bij voorbaat als een geslaagde avond.

Adelphi Clynlish 12 years old

Adelphi, als distilleerderij opgericht in 1826, is nu in Schotland een van de meest gewaardeerde Independent Bottlers van zeldzame en bijzondere Single maltwhisky's. In 1993 deed een achterkleinzoon van Archibald Walker, door de oprichting van een firma als Independent Bottler met de naam Adelphi, de oude naam weer herleven. De grote whiskykenner Charles McLean adviseert Adelphi welke vaten er gebotteld moeten worden. Adelphi voegt nooit kleur aan de whisky toe en gebruikt ook geen chill-filtering bij het bottelen van de malts zoals ook niet bij deze unieke limited Fascadale batch 4 botteling van de Clynelish distilleerderij. Er zijn slechts 1396 flessen gebotteld. Een hele fijne binnenkomer al zeg ik het zelf. 

Kleur: strogeel
Neus: zoet, fruitig (banaan)
Smaak: "dik" in de mond, olieachtig, jong fruit
ABV: 46%
Regio: Highland

Douglas Laing Double Barrel Ardbeg / Glenrothes


Fred en Douglas Laing hebben 2 speciale vaten van 2 speciale whiskies geselecteerd voor deze vatted malt. Bij elkaar gevoegd vullen deze whiskies elkaar perfect aan. Gebotteld op de oude traditionele un-chillfiltered manier en op 46%. Deze whiskies hebben lang gewacht en langzaam gerijpt in de schotse warehouses. Weer een hele speciale creatie van de gebroeders Laing. Deze keer een vatting van 10 jaar oude Ardbeg en Glenrothes, want het blijft een behoorlijke taak om er voor te zorgen dat de rokerige Islay de fijne Speysider niet in de weg zit.

Kleur: licht goud
Neus: zoet, fris, vanille, een subtiele hint van turf
Smaak: heerlijk lange afdronk, peat maar niet overheersend, vanille en honing aanwezig
ABV: 46%
Regio: Islay/Speyside

Alchemist Macallan 18 years

The Alchemist Beverage Co heeft een paar prachtige bottelingen op zijn naam staan, whsiky maar ook calvados en armagnac. De man achter Alchemist is Gordon Wright. Hij heeft ruime ervaring met single malt whisky's en heeft het gelukt familie banden te hebben met de Springbank Distillery. Ook is hij betrokken geweest met de heropening van Bruichladdich op Islay. Deze prachtige Macallan heeft gerijpt op een Sherry Cask.

Kleur: Donker goud
Neus: gedroogd fruit, honing
Smaak: Vol, rijk in de mond, heerlijke adfdronk
ABV: 46%
Regio: Speyside

Blackadder Aberfeldy Distillery 12 years RAW Cask

Voor de Raw Cask bottelingen van Blackadder wordt slechts één speciaal filter gebruikt, dit om te voorkomen dat eventuele houtsplinters in de fles terecht komen. Voor het overige is de whisky zo natuurlijk mogelijk, dus geen koude filtering, geen mechanische filtering, geen bijkleuring en uiteraard op vatsterkte. Mooi om te zien bij de RAW Cask is de houtskool vanuit het vat welke je in de flessen aantreft. Aberfeldy Black Adder Raw Cask, 1999 12 jaar, 60,9%, 0,7L, bourbon hogshead 21. De distilleerderij ligt in de centrale Highlands, eigenaar is John Dewar & Sons Ltd.

Meer info over Blackadder kun je hier vinden.

Kleur: strogeel
Neus: geel fruit, honing, ruikt heerlijk!
Smaak: scherp, honing, lange volle afdronk
ABV: 60.5%
Regio: Highland

Blackadder Imperial Distillery 17 years RAW Cask


De informatie over Blackadder heb ik hierboven reeds gegeven.

Imperial Blackadder Raw Cask, 1995 17 jaar, 53,5%, 0,7L refill hogshead 50078, 292 flessen genummerd.
De naam is ontstaan i.v.m. het diamanten jubileum van koningin Victoria. Distilleerderij is inmiddels afgebroken

Kleur: strogeel
Neus: zoet, fruitig (banaan)
Smaak: "dik" in de mond, olieachtig, jong fruit
ABV: 46%
Regio: Speyside

Adelphi Glenrothes 6 years old


De informatie over Adelphi heb ik hierboven reeds gegeven.

Glenrothes Adelphi, 2007 6 jaar, 66,8%, 0,7L, sherry cask 3525, 315 flessen. De distilleerderij heeft maar liefst 10 stills en 20 washbacks en produceert 5,5 miljoen liter per jaar. Het meeste verdwijnt in de blend Cutty Sark. Een bijzondere gebeurtenis: In 1922 ging er door een brand 700.000 liter whisky verloren. Na ontploffing van de vaten stroomde de whisky in de rivier: Burn of Rothes en zorgde ervoor dat de daarin levende forellen zo mak waren als lammetjes en met de hand gevangen konden worden. Een ongelooflijke sherry bom, HEERLIJK!!

Kleur: strogeel
Neus: zoet, fruitig (banaan)
Smaak: "dik" in de mond, olieachtig, jong fruit
ABV: 66,8%
Regio: Speyside

Blackadder Glen Garioch 23 years RAW Cask


De informatie over Blackadder heb ik hierboven reeds gegeven.

De Glen Garioch distilleerderij is gelegen in Aberdeenshire aan de rand van de plaats Old Meldrum, ten noordwesten van Aberdeen. Glen Garioch komt uit het oudschots en Glen betekent "dal" en Garioch is de naam van de omgeving. Vertaald is dit dus "Dal van Garioch". De distilleerderij is opgericht in 1798 door een zekere Thomas Simpson. Zo'n 30 jaar later werd de distilleerderij verkocht aan Ingram, Lamb & Co. die tussen 1827 en 1834 de distilleerderij bezat. Na diverse overnames werd Glen Garioch in 1970 gekocht door Stanley P. Morrison Ltd. die in elke whiskyregio in Schotland een representatieve distilleerderij wilde hebben. 

Kleur: strogeel
Neus: zoet, fruitig (banaan)
Smaak: "dik" in de mond, olieachtig, jong fruit
ABV: 46%
Regio: Highland