Whisky Xperience 28-11-2014

Vandaag was het dan eindelijk weer zo ver. Na de Whisky Xperience van 2013 waar ik samen met mijn vader was geweest zijn we dit jaar met zijn vieren gehaad, mijn vader, Harm en Bob (beide ooms) en ik natuurlijk. Het prettige van deze sessie is dat je gewoon je kaartje betaald en daarna geen bijdrages meer hoeft te doen voor drams welke je wilt proeven. Ook de wat exclusievere whisky's zijn gewoon 'gratis' te proeven.

Vrijdagavond om 18:30 vertrokken met de trein vanuit het altijd pitoreske Delfzijl, de rest stapte twee haltes verder in Apingedam op. Door naar Groningen centraal en daar over op de trein richting het Duitse Leer met als eerste stop Europapark. Hier is stadion Euroborg gesitueerd en daar was net als voorgaande jaren in "de Hatrick's Lounge" deze leuke proeverij. Het was uitverkocht, maar de drukte was prima te doen. Geen gedrang bij de tafels en allemaal liefhebbers onder elkaar. Mensen welke al tijden van whisky genoten tot aan echte beginners.


Uiteraard hebben wij al heel veel whisky's geproefd en daarom was ik ook redelijk selectief over hetgeen ik wou proeven (dacht ik). Op een avond als deze drink je al snel te veel om uiteindelijk een goed oordeel te kunnen geven, maar ja het moet ook leuk zijn toch. Van de Glenmorangie reeks ken ik eigenlijk de bovenstaande flessen al wel, maar de Lasanta heb ik toch nog even lekker meegepakt, de op sherry gerijpte whisky's waren voor mij deze avond het fijnst (zoals u zo verder wel zal lezen). De rest van Glenmorangie heb ik maar even met rust gelaten.


Op een of andere manier loop ik als ik naar whisky kijk zo langs de flessen van Glendronach, waarom? Geen idee. Is je mening daar nu anders over? JA!!! Ik heb nog nooit iets van Glendronach geproefd (althans niet dat ik weet). Dus na een goed verhaal van de standhouder zijn we begonnen met de 12 en zo onze weg doorlopen naar de 15, de 18 de 21 welke allemaal op sherryvaten hebben gelegen (Oloroso en Pedro Ximinez) waarna we de 15 en 18 welke op port vaten hebben gelegen ook nog maar even hebben meegenomen.

 

Verder lopende langs de tafel kwamen we Benriach tegen, ook hier heb nooit veel van geproefd. Benriach heeft ook heel erg veel soorten en had nu ook een behoorlijke reeks mee. Ik heb de 15 en de 17 geproefd. De 15 heeft op PX vaten gelegen en de 17 is een peated versie, echt Heerlijk!!!

Millstone stond er ook, geproefd de 10 American Oak (de vervangen voor de 8) en de oudste whisky van Nederland de 12Y op Sherry vat gerijpt.

Verder kwam ik veel tegen wat ik al wel een keer geproefd heb maar zo nu en dan weer een fles welke ik nog niet kenden, zo ook de Talisker Port Ruighe. Een NAS (NAS = No Age Statement) Whisky gerijpt op portvaten. Ik vond hem heerlijk!

Old Pulteny was ook sterk vertegenwoordigd ik heb alleen de 21y deze keer geproefd, ook dit is echt een topper.


Dalmore staat bekend om zijn exclusieve uitstraling en zijn prijzige whisky's. Je kunt veel zeggen maar ze smaken ook nog eens goed. Ik heb de 18 jaar gehad,de NAS Cigar Malt en de King Alexander 3. Er stond nog veel meer van hun maar deze bewaren we maar voor een andere keer. Maar eerst: SELFIE!!!!!

Ik denk dat dit weer een hele mooie avond is geweest, helaas stonden we wat op tijd en heb ik niet eens alle tafel bekeken, Ik ging eigenlijk ook nog voor een nieuwe van The Glenlivet. De Nadura gerijpt op Oloroso vaten, ach dan moet die de volgende keer maar. Terug naar het centraal station nog even genoten van de reeds aanwezig kerstsfeer, zag er mooi uit hoor!

Even een lijst (je) van het geen we deze avond ongeveer gehad hebben:

 • Talisker Port Ruighe
 • Coal Ila Moch
 • Cardhu 15
 • Cardhu Special Cask Reserve
 • Millstone 10
 • Millstone 12
 • Ledaig 10
 • Finlaggen Old Reserve
 • Bruine Jenever
 • Glendronach 12
 • Glendronach 15
 • Glendronach 18
 • Glendronach 21
 • Glendronach 15 Tawny Port
 • Glendronach 18 Tawny Port
 • Benriach 15
 • Benriach 17
 • Glenrothes Select Reserve
 • Glenrothes Alba Reserve
 • Glenrothes 2001 Reserve
 • Dalmore 18
 • Dalmore Cigar Malt
 • Dalmore King Alexander 3
 • Ardbeg Corryvreckan
 • Ardbeg Uigeadail
 • Glenmorangie Lasanta
 • Old Pulteny 21