Blend

Blended whisky is een whiskysoort die wordt gemaakt door twee of meer verschillende soorten whisky te blenden. De verschillende soorten whisky die in de blend worden gebruikt, kunnen afkomstig zijn van verschillende distilleerderijen, verschillende regio's of zelfs verschillende landen.

Blended whisky is het meest populaire type whisky ter wereld en is goed voor het grootste deel van de whiskyverkoop. Dit komt omdat het over het algemeen minder duur is dan single malt whisky en een zachter, consistenter smaakprofiel heeft.

Er zijn twee hoofdtypen blended whisky: blended malt whisky en blended grain whisky. Blended malt whisky, voorheen bekend als "vatted malt", wordt gemaakt door twee of meer single malt whisky's van verschillende distilleerderijen te mengen. Blended grain whisky daarentegen wordt gemaakt door twee of meer single grain whisky's van verschillende distilleerderijen te blenden.

Blended whisky wordt meestal gemaakt door een hoogwaardige, duurdere single malt-whisky te mengen met een goedkopere grain-whisky van mindere kwaliteit. De resulterende blend is meestal zachter en toegankelijker dan de single malt-whisky alleen.

Blended whisky kan verder worden geclassificeerd op basis van zijn leeftijd. Blended Scotch whisky moet bijvoorbeeld minimaal drie jaar in eikenhouten vaten rijpen. Sommige blended whisky's worden veel langer gerijpt, wat resulteert in een complexer en verfijnder smaakprofiel.

Al met al is blended whisky een veelzijdige en toegankelijke whisky waar miljoenen mensen over de hele wereld van genieten. Of je nu een doorgewinterde whiskyliefhebber bent of net begint met het verkennen van de wereld van whisky, er is zeker een blended whisky die bij je smaak past.