Single Malt

Single malt whisky is een soort whisky die volledig is gemaakt van gemoute gerst, gist en water en wordt gedistilleerd in een enkele distilleerderij. In tegenstelling tot blended whisky, die wordt gemaakt door verschillende soorten whisky met elkaar te mengen, is single malt whisky een product van één specifieke distilleerderij, waardoor het een uniek smaakprofiel krijgt.

Single malt whisky wordt doorgaans minimaal drie jaar gerijpt in eikenhouten vaten, hoewel veel single malts veel langer worden gerijpt. Tijdens het rijpingsproces neemt de whisky smaken en aroma's op van de eikenhouten vaten, wat resulteert in een complex en genuanceerd smaakprofiel.

Het smaakprofiel van een single malt-whisky kan sterk variëren, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het type eikenhouten vat dat wordt gebruikt voor veroudering, de tijdsduur dat de whisky rijpt en de omgeving waarin het vat wordt bewaard. Sommige single malt whisky's worden gerijpt in sherryvaten, waardoor ze een fruitig en kruidig ​​smaakprofiel krijgen, terwijl andere worden gerijpt in bourbonvaten, waardoor ze een vanille- en karamelsmaakprofiel krijgen.

Single malt whisky wordt algemeen beschouwd als een hogere kwaliteit en een complexer type whisky dan blended whisky. Het is echter ook duurder, omdat het is gemaakt van alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit en voor een langere periode is gerijpt.

Over het algemeen is single malt whisky een gewaardeerde en gerespecteerde soort whisky waar whiskyliefhebbers over de hele wereld van genieten. Of je nu een doorgewinterde whiskydrinker bent of net begint met het verkennen van de wereld van whisky, er is zeker een single malt whisky die bij je smaak past.

Lees meer informatie per regio door op de onderstaande links te klikken

Highlands    Speyside    Lowlands    Islands    Islay    Campbeltown