Vat Types

Soorten vaten
De rijping op het vat is voor whisky een van de sterkste processen dat de smaak van whisky definieert . Het type van het vat is een van de belangrijkste factoren in het vat rijping . Het voegt verschillende complexe smaken toe aan de nieuwe made spirit .

De rijping in verschillende vaten voegt verschillende smaken toe aan de uiteindelijke whisky . Hier onder wil ik graag het een en ander uitleggen welke invloeden welke vat types hebben op het eind product.

Er zijn vijf factoren welke invloed hebben op het eindproduct:
* Soort voorganger vloeistof
* Grootte van het vat
* Houtsoort
* Niveau van Charing
* Hergebruik van de vaten

1 Aard van de voorganger vloeistof

Voorganger Vloeistof Smaak Kleur
Bourbon whiskey vanille, zoet, camamel goud
Bourgogne wijn zeer fruitig, licht zoet donkerrood
Madeira versterkte wijn kruidig, licht fruitig, zoet, droog donker, amber
Port(zoete) versterkte wijn zoet, gedroogd fruit, kruidig rood
Port(semi-droog) versterkte wijn licht zoet, gedroogd fruit, kruidig rood
Port(droge) versterkte wijn gedroogd fruit, kruidig rood
Oloroso sherry nootachtig, gedroogd fruit amber
PedroXiminez  sherry erg zoet, donker fruit, rozijnen amber
Fino sherry licht fruit, zoet, droog helder
Bordeaux wijn (rood) sterke rode vruchten, druiven rood
Ruby port fruitig, bessen rood
Chardonnay wijn tropische vruchten, zuur, scherp helder
Rum(wit) spirit (wit) zoet, tropische fruit, amandel helder
Rum(dark) spirit (donker) stroop, donker fruit, eik, caramel amber
Moscatel      
Palo Cortado      
Cognac      
Tequila      

2 Grootte van de vaten
De grootte van vaten zijn zeer moeilijk te definiëren , omdat er geen ISO standaarden zijn om de inhoud van het vat te definiëren. Er is nog een groot probleem met het volume van de vaten, en dat zijn de oude inhouds maten welke nog steeds worden gebruikt. De normale butts zijn er in maten van 500 liter ( 132 galons ). De volgende tabel toont de werkelijke afmetingen van de meest voorkomende vaten.

Naam Liter US. Gallon Imp. Gallon
American Standard Barrel (ASB) /Bourbon 200 53 44
Butt 500 132 109
Quarter Cask 125 33 27
Standard Hogshead 238 63 52
Puncheon 320 85 70
Madeira Drum 650 172 143
Port Pipe (tall) 500 132 109
Sherry Hogshead 245 65 54
Cognac type 300 79 66
Bordeaux type 225 59 49
Barrique cask 225 59 49
Bloodtub 50 13 11

De afmetingen van de de vaten variëren als verschillende kuipers produceren verschillende maten vaten . Het is belangrijk de grote verschillen tussen de vaten onthouden .

Grootte van type vaten

Grote van vat Type vat
Groot > 400 Liters (>132 US. gallons) Butt, Port Pipe, Madeira Drum 
Medium 200 - 400 Liters (53 - 106 US. Gallons) ASB, Bourbon any Hogshead, Cognac cask, Bordeaux cask
Klein <200 Liters (53 US. Gallons) Quater cask, bloodtub 

3 Aard van hout (Houtsoort effect op de smaak)
Amerikaanse witte eik ( Quercus alba ) zacht, vanille , karamel Europese eik ( Quercus robur en petraea ) kruidig en bitter. Er zijn grote verschillen tussen de twee belangrijkste soorten eiken . De Amerikaanse witte eik groeit in het oosten van de Verenigde Staten van Amerika en een paar delen van Canada . De boom groeit vrij snel voor een eik en is dus een beetje goedkoper dan de Europese tegenhanger . Het hout is zeer dicht ( 770 kg / m³ ) en bevat veel monogalloyl glocose . Dit wordt later overgebracht naar de typische Bourbon vanille smaak .

De Europese eik groeit in heel het Europese continent tot ver in Rusland en Turkije . Het groeit langzamer dan de Amerikaanse tegenhanger en is een beetje minder dicht ( 720kg / m³ ) . Het bevat Galluszuur dat wordt beschouwd als een pseudo tannine . Dit zuur in combinatie met water geeft de whisky een enigszins bittere smaak . De Europese eik heeft ook een heleboel andere componenten die ook toe te voegen aan de kruidigheid van de whisky .

4 Verkoling en Roosteren
Bij toasten en verkolen zet het hout suikers in vanille en caramel smaken om . De cooper maakt onderscheid tussen verkolen en roosteren . Roosteren is het net verduisteren van de bovenkant van het hout en handelt in de diepte van de duigen . Het laat het hout met een zwarte platte laag bovenop . Als je een ton chart dan gaat het hout verbranden tot je op een punt komt waar het oppervlak niet scheurt en je laat het hout met een oneffen structuur achter. Het ziet eruit als een krokodilke huid . De mate van verkoling wordt bepaald door de tijd dat het vat wordt verbrand . Dit varieert met de kuiperij of de specificatie van de distilleerderij bij het ​​bestellen van het vat .

  • Jack Daniel's Cooperage Ongeveer 42 seconden van verkolen
  • Speyside Cooperage Ongeveer 15 seconden van Charing
 

5 Hergebruik van het vat
Het laatste punt is het aantal malen dat het vat is gebruikt . Hoe vaker je een vat begruikt des te  minder smaken zal het vrijgeven aan de whisky. Bourbon moet echter worden gerijpt in verse vaten. Dus Bourbon krijgt altijd de maximale smaak uit de verse vaten. Meestal worden de vaten verjongd voordat de vaten worden bijgevuld. De vaten worden gefreesd uit de binnenzijde en daarna weer verkoold . Dit herstelt meer vanille en caramel smaken voor de rijping .